33o

Про насторогу до лептоспірозу

  • 2025.07.29 08:27
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 33

       Лептоспіроз – це гостре, особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей і тварин) інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospirа, яке супроводжується гарячкою загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, нирковою недостатністю.

      За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я лептоспіроз належить до найпоширеніших природно-осередкових інфекцій у світі, характеризується тяжким перебігом і високим відсотком летальності. Щороку вона реєструється на всіх адміністративних територіях України. Підвищений рівень захворюваності припадає на червень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею.

 За 5 місяців 2025 року в Україні зафіксовано 51 випадок захворювання людей на лептоспіроз проти 97 за аналогічний період минулого року. На Калущині в І півріччі 2025 року дане захворювання не реєструвалось. За 6 місяців 2024 року задокументовано 1 випадок. Проте варто згадати, що за останні 5 років (2020-2024рр.) в Калуському районі серед людей було зареєстровано 10 випадків лептоспірозу тоді як за попередні 5 років (2015-2019рр.) – 4. Найвища захворюваність за вказаний період реєструвалась в 2021 році – 5 випадків.

Збудник лептоспірозу, бактерія Leptospira, стійкий до впливу низьких температур. Добре виживає у вологому некислому середовищі. Бактерії відмінно зберігаються у воді до 3-х тижнів. У грунті  вони живуть не менше 3 місяці.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів.

Джерело інфекції:

  • гризуни і комахоїдні - (щурі, домові миші, полівки, ондатри) – головні резервуари лептоспір в природі, що виділяють бактерії з сечею, забруднюючи воду і грунт;
  • сільськогосподарські та домашні тварини корови, свині, вівці, рідше собаки);
  • промислові тварини (нутрії, песці).

Шляхи передачі лептоспірозу :

– аліментарний (харчовий)  - вживання сирої води з відкритих джерел (річки, колодязі, море, ставки), некип’яченого молока від хворих корів або через м'ясо, що не пройшло достатню термічну обробку, інших харчових продуктів інфікованих гризунами.

-водний - зараження відбувається під час купання у ставках, озерах інших відкритих водоймах, під час риболовлі, тощо.

Механізм передачі – контактний (основний). Реалізується через мікротравми шкіри (подряпини , порізи) або слизові оболонки (очі, ніс, рот) при купанні в заражених водоймах, роботі з грунтом (город, фермерське господарство) або прямому контакті з інфікованими тваринами (доїння, догляд).

Групи ризику: фермери, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки,  особи, які працюють на заболочених лугах (заготівля сіна, торфу), ветеринари.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження, найчастіше через 6-14 днів. Початок захворювання гострий, раптовий з різким підвищенням температури до 39-40 градусів, сильно вираженим головним болем, загальною слабкістю. Симптоми варіюють від легких (загальна слабкість, головний біль, кашель, біль у грудях, гарячка, озноб, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання, носові кровотечі, інші) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті. Характерним симптомом для лептоспірозу є біль у литкових м’язах. Болі у м’язах настільки сильні, що хворі ледь пересуваються. В середньому захворювання триває не менше 4-х тижнів, але з рецидивами затягується до 2-х, а іноді до 3-х місяців.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку, гепатит, лихоманку денге.  До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

  Від людини до людини захворювання не передається. Після перенесеної інфекції формується стійкий імунітет. Проте людина може заразитися іншим видом хвороби, від іншого збудника лептоспірозу, яких відомо понад 19 видів.

 Профілактичні поради:

  • Уникайте контакту з хворими тваринами та їхніми виділеннями.
  • Уникайте купання у невідомих водоймах, особливо у місцях, де є ознаки забруднення.
  • Для пиття вживайте фільтровану або кип’ячену воду.
  • Регулярно мийте руки з милом та водою, особливо після контакту з тваринами, грунтом та забрудненою водою.
  • Регулярно проводьте дератизацію( знищення гризунів) у приміщеннях.

Не займайтеся самолікуванням. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою, інфікованими тваринами - зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше. Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя.

Цінуйте себе і будьте здоровими!

 

Лікар-епідеміолог Калуського районного

відділу ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»            Мирослава ГУМЕНЯК

Інші новини