Меню у закладах освіти має бути сезонним чотиритижневим. Фахівці Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадують керівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також операторам ринку (приватним підприємцям) харчових продуктів, які надають послуги з організованого харчування дітей, що примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі наявності) складається у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року №305 зі змінами «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Примірне чотиритижневе сезонне меню – документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо).
При організації харчування у закладах освіти, оздоровлення та відпочинку примірне чотиритижневе меню та асортимент буфету (у разі наявності) можуть самостійно складати медичний працівник разом із завідувачем виробництва/кухарем їдальні (харчоблоку). Документ затверджує керівник закладу.
На основі примірного чотиритижневого сезонного меню складається щоденний меню-розклад з урахуванням технологічної документації на страви та вироби. В меню-розкладі обов’язково зазначається назва страви та її теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій для різних вікових категорій, кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденний меню-розклад повинно враховувати особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових категорій, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Меню повинно включати страви, які характерні на відповідний сезон року, особливо це стосується овочів та фруктів. В зимовому меню переважають салати з варених, тушкованих та печених овочів, а також квашені овочі та напої з сухофруктів та заморожених фруктів та ягід. Фрукти в зимовому меню також повинні бути відповідно до сезону: яблука, груші, банани, апельсини, мандарини тощо.
Щоденне меню та асортимент буфету щодня потрібно викладати на відведеному для цього стенді в доступному для здобувачів освіти/дітей та їх батьків місці.
Основні причини, через які меню не погоджуються територіальним органом Держпродспоживслужби:
- невиконання норм споживання основних груп харчових продуктів,
- одноманітність страв та їх повторюваність протягом тижня,
- недотримання виходу порцій готових страв,
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати тільки після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.