Взимку спосіб життя і наші харчові звички дещо змінюються. Ми менше рухаємося, недостатньо перебуваємо на свіжому повітрі, відчуваємо нестачу світла й тепла. Холод – це є своєрідним стресом для організму людини, що призводить до набагато більших витрат енергії на обігрів самих себе, тому харчування має бути більш калорійним ніж влітку, а для кращої адаптації організму в зимовий період раціон більш збалансованим.
Щоб почуватися бадьоро й енергійно взимку, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій:
- 1. Не голодуйте: харчуйтесь збалансовано, не сідайте на дієту, не обмежуйте себе у споживанні тих чи інших продуктів взимку, адже це може згубно позначитися на стані вашого здоров'я.
- Вживайте гарячі страви (супи, напої).Їжу необхідно вживати переважно в гарячому вигляді – температура їжі, яка подається до столу, повинна становити 40-50 градусів.Більше пийте гарячого чаю з додаванням трав, ягід і сухофруктів та меду; теплої води з лимоном. Тепле пиття зігріває організм зсередини.
- 3.Зробіть меню максимально різноманітним, включіть: каші, крупи, свіжоприготовлені соки з різних фруктів і овочів, міняйте сорти хліба. Надайте перевагу білковій їжі, бо нестача білків призводить до зниження імунітету. Споживайте рибу, птицю, нежирне м'ясо, кисломолочні продукти, яйця, морепродукти. Білок позитивно впливає на стан наших м'язів і це важливо для тих, хто веде активний спосіб життя або займається спортом. Харчуйтеся кожні 3-4 години. Розміри порцій при цьому не повинні перевищувати об'єм склянки.
- Вживайте сезонні овочі та фрукти: капусту (білокачанну, брюссельську, червоноголову, кольорову), моркву, буряк, селеру, гарбуз, цибулю-порей. Взимку досить популярні цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, помело, лайм. Всі ці плодибагаті вітамін С, який зміцнює імунну систему, захищає організм від вірусів і бактерій, прискорює загоєння ран і виконує багато інших функцій. Цитрусові багаті й на вітамінами групи В, які необхідні для підтримання здоров'я нервової системи та головного мозку.
У плодах також багато пектинів - розчинної клітковини, корисної для травлення. Не забувайте про наші традиційні яблука та груші, а також хурму, гранати, ківі.
- 5. Їжте ягоди та горіхи. Заморожені ягоди нічим не поступаються свіжим у корисних властивостях, тому можна зберігати їх у морозильній камері всю зиму. Обліпиха, смородина, калина і журавлина містять масу антиоксидантів, яких потребує імунітет. Корисними є і сухофрукти з концентрованим вмістом вітамінів і мінералів. Інжир, курага, фініки, чорнослив у суміші з медом і горіхами - ідеальне поєднання для сніданку або перекусу. Горіхи (фундук, мигдаль, кеш'ю, волоські) допоможуть підтримати розумову активність, зміцнити імунітет, поліпшити роботу травної системи, зняти стрес і напругу, підвищити настрій.
- Не забувайте поповнювати запас вітамінів, які необхідні взимку для підтримання імунітету. Особливо необхідні вітаміни А, С, Е і В. Вітаміну С багато в цитрусових, у квашеній капусті. Вітамін A міститься у свіжій моркві. Додавайте до неї олію, сметану або вершки, щоб цінний елемент засвоївся без залишку. Вітамін D, необхідний за нестачі сонячного світла, є в яйцях, молочних продуктах і печінці тріски.
- 7. Дбайте пропідтримання свого водного балансу. Взимку потрібно випивати не менше 1,5-2 літрів чистої води. Решта рідини може бути у вигляді компотів, настоїв або теплих чаїв (чорні, зелені, трав'янисті).
Прислухаючись до цих нехитрих порад, Ви будете почувати себе в зимовий період більш комфортно, зміцните організм і зможете протистояти застудам.