На базі Калуського ліцею №6 відбувся форум для батьків і керівників закладів загальної середньої освіти громади «Шкільне харчування: турбота про здоров’я наших дітей».
Начальниця управління освіти Калуської міської ради Ірина Люклян поінформувала, що зараз у країні триває масштабна реформа шкільного харчування, ініційована Першою леді України Оленою Зеленською. Нове диференційоване сезонне меню отримують і здобувачі освіти у Калуській громаді. Йдеться про безоплатне харчування учнів 1-4-х класів, а також пільгових категорій учнів 5-11-х класів. Загалом у громаді це — майже три тисячі осіб.
Міський голова Калуша Андрій Найда відзначив, що у громаді вишуковують можливість поліпшити умови у шкільних харчоблоках. Того року у співфінансуванні із державного (система DREAM) і місцевого бюджетів модернізовано харчоблоки у Калуських ліцеях №6 і №10.
Про систему харчування у закладі загальної середньої освіти в рамках впровадження реформи шкільного харчування присутнім доповіла головна спеціалістка управління освіти Тетяна Головатчук. Вона наголосила, що при налагодженні смачного і корисного харчування дітей важить і харчова поведінка у родині. Батькам запропонували не просто цікавитись шкільним меню, але і впроваджувати деякі страви удома, готувати їх разом із дітьми. Освітянам важливий зворотній зв’язок: батьки отримали тематичні анкети, де, зокрема, могли висловити і свої пропозиції щодо поліпшення шкільного харчування.
Про безпеку та якість харчових продуктів, умови складання шкільного меню та приготування їжі учасників форуму ознайомила заступниця начальника Калуського міського відділу ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Ірина Нітух.
Директорка Калуського ліцею №6 Віра Притуляк презентувала присутнім оновлений харчоблок «Ситий кіт». Вона стверджує: шкільне меню потрібно правильно популяризувати. Зокрема, у ліцеї до цього залучали учнівське самоврядування. Спільно обрали назву їдальні, обговорили логотип тощо.
Заступниця міського голови Надія Гуш підкреслила, що шкільне меню має бути не просто корисним, але і смакувати. Крім того, зараз доступні мобільні додатки, які дозволяють батькам і дітям складати оптимальне і смачне шкільне меню. Можливо, їхнє впровадження на перспективу буде корисним у нашій громаді.
Присутні мали нагоду переглянути презентаційний ролик калькуляційних карток сніданків для учнів та процесу приготування їжі, що для них підготувала приватна підприємиця Світлана Краус.
І насамкінець — скуштувати сніданки, які отримують у школі їхні діти.
Усі погодилися: смачно!